“Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz”

“Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz”

“Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uydu Teknolojileri Haftası özel oturumuna Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

(Türksat 5A uydusu) Amerika'dan uzaya gönderilen uydumuzun yolculuğunun başarılı geçmesini, belirlenen tarihte görevine başlamasını temenni ediyorum. Böylece Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayısını inşallah 7'ye çıkartmış oluyoruz.

Uzayda bulunan uydularımızdan 3'ü haberleşme 3'ü de gözlem amaçlı faaliyet gösteriyor. Bunların dışında bilimsel amaçlı çalışmalar için fırlatılan uyduların bir kısmı, yakıt ömürleri tükendiği için devre dışı kalmıştır. İstihbarat ve haberleşme amaçlı olarak tasarlanan Türksat 5A'nın da aktif olmasıyla birlikte faal haberleşme uydularımızın sayısını 4'e yükseltiyoruz. Bu uydumuzun kapsama alanında Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bulunuyor.

"Türkiye, uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biri"

Geniş bir hizmet alanına sahip bu uydumuzla aynı zamanda mevcut haberleşme uydularımızı da yedeklemiş oluyoruz. Türkiye, uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biridir. Bu sabah uzaya fırlatılan Türksat 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz. Yaklaşık 4 ay sonra yörüngesine yerleşecek olan uydumuzun ülkemize ve tüm dostlarımıza hayırlı hizmetlere vesile olacağına inanıyorum.

Ülkemiz bakımından böylesine kritik öneme sahip Türksat 5A uydusunun tasarımında, üretiminde ve uzaya gönderilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Türkiye'nin 1994 yılında başlayan uzaya uydu gönderme sürecinde bu yıl içinde fırlatılacak Türksat 5B'nin ardından yeni bir seviyeye geçmeyi planlıyoruz.

"Amacımız, 2022 yılında Türksat 6A'yı uzaydaki yerine yerleştirmektir"

Daha önce yer gözlem uydumuz RASAT'ı kendimiz tasarlayıp, üretmiş ve 2011 yılında Rusya'dan uzaya fırlatmıştık. Yine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları için kendi tasarımımız olarak geliştirdiğimiz Göktürk-2 uydusunu da 2012'de Çin'den uzaya göndermiştik. Hava kuvvetlerimiz yanında pek çok kurumumuz için önemli veriler sağlayan Göktürk-1 uydusunu ise 2016'da Fransız Guyanası'ndan fırlatarak uzaydaki yerini almasını sağlamıştık.

Amacımız, 2022 yılında ülkemiz tarafından üretilen ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A'yı uzaydaki yerine yerleştirmektir. Bu uydu çok gelişmiş teknolojik donanıma sahip, önemli bir projedir. Yine önümüzdeki yıl kendi tasarımımız ve üretimiz olan İMECE isimli yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da inşallah uzaya yolcu edeceğiz. İnsanlığın geleceğinde uzay çalışmalarının sahip olacağı önemli yeri şimdiden görüyor ve buna göre stratejimizi belirliyoruz.

Kaynak: TRT Haber