İzmir'de 5 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz

İzmir'de 5 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz

İzmir'de 5 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Bayraklı'da Deprem Konutları Temel Atma Töreni'nde konuştu.

"5 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz"

Bugün ilk etapta deprem nedeniyle yıkılan alanlarda yapılacak 1444 konut ve 208 dükkan ile rezerv alanında yapılacak 397 konutun temelini atacağız. İzmir depreminden 10 ay sonra 2021'in Ağustos ayı itibarıyla konutların teslimine başlıyoruz. Etaplar halinde 5 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Depremden etkilenen Karaburun ilçesinin köylerinde de köy evleri yapacağız. Bayraklı'daki rezerv alanda inşa edeceğimiz konutları, İzmir'in ihtiyaç duyduğu stok dönüşüm konutu olarak da kullanacağız.

"Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık"

Rıza Bey Apartmanı'nın yerine depremde kaybedilen vatandaşların hatıralarını yaşatacak hem de deprem bilincinin hafızalarda canlı kalmasını sağlayacak bir yer olarak düzenleyeceğiz. Depremin ardından yaraları sarmakla kalmayıp kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandırdık.

"İzmir'e depremin ardından 406 milyon liralık kaynağı kullandık"

Son 18 yılda 80 milyar lira ile en çok yatırım yaptığımız illerden biri İzmir'dir. İzmir'e 3'ü devlet olmak üzere 4 üniversite kazandırdık. Adnan Menderes Havalimanı'nı baştan sona yeniledik, şimdi hizmette. İzmirli çiftçilerimize son 18 yılda 5,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. 148 bin metrekare yüzölçümüne sahip iki Millet Bahçesi yaptık. Çiğli'de ve Bergama'da TOKİ eliyle hayata geçirilecek Millet Bahçelerinin aynı zamanda muhtemel afet anında toplanma alanı olarak da kullanılacak.

"İzmir'in geleceğine daha güvenle bakmasını sağlayacağız"

Son 8 yıldır İzmir'de riskli yapı olarak tespit edilen 20 bine yakın binadan 18 bine yakınının yıkımını gerçekleştirdik. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar İzmirli vatandaşlarımız için 254 milyon lirası riskli yapı kira yardımı olmak üzere, toplamda 406 milyon liralık bir kaynağı kullandık. Yine afetlere hazırlık amacıyla TOKİ eliyle İzmir'de 27 bin 170 adet konut ve sosyal donatı inşa ettik. Depremin yaralarını sararak kentsel dönüşümü tamamlayıp şehrin geleceğine daha güvenle bakmasını sağlayacağız.

"1 milyona yakın depreme dayanıklı konutun yapımını gerçekleştirdik"

Ülkemizin her yerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıran çalışmaları hayata geçirdik. 81 il, 922 ilçenin tamamında bugüne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Türkiye genelinde TOKİ tarafından 1 milyona yakın depreme dayanıklı konutun yapımını gerçekleştirdik.

Kaynak: TRT Haber